xx  
   

 

  

.
 

In 1990 maakten wij kennis met een Pyreneese Berghond

Daarvoor kenden wij deze hond alleen van de serie "Belle et Sebastien", zoals zo veel anderen. Aangezien wij toen nog in het bezit waren van twee andere honden, die beiden 14 jaar oud waren, hadden wij besloten, dat zodra deze honden overleden zouden zijn, wij op zoek zouden gaan naar een Pyreneese Berghond pup. Wij vonden, dat we het deze beide oudjes niet aan konden doen, nu een pup erbij te nemen.

Begin 1992 was het zover. Inmiddels hadden wij al meer kennis opgedaan over dit bijzondere ras, d.m.v. verschillende fokkers, boeken, tentoonstellingen, Jonge Hondendag en Clubmatch. Op 7 juni 1992 werd onze eerste pup geboren, "Gimay les d'Or Montagnes". Helaas was dit geen goede start en moesten wij hem in laten slapen op de leeftijd van 6 maanden. Toen kwam zijn broer Gino les d'Or Montagnes, bij ons en toen bleek, dat goede socialisatie tijdens de eerste 8 levensweken, toch heel erg belangrijk is. Om hem een beetje meer op zijn gemak te laten voelen, hij was namelijk overal bang voor, besloten we er een teefje bij te nemen. Zo kwam It's Yara les d'Or Montagnes er bij, een teefje geboren op 1 maart 1993. Gino is in 2001 overleden en Yara is in 2003 overleden.

Ik was al aardig besmet met het PYR-virus. Nadat Yara aan alle eisen van het Fokreglement voldeed, besloten wij ons eerste nestje in 1996 te fokken. Gebruikt werd de reu "Carabrae Hugo". 

14 september 1996, werden uit deze combinatie 8 puppies geboren, 3 reuen en 5 teven (A-nest). Dat was een heerlijke, maar erg drukke tijd. De pups groeiden geheel op in huis, dus 9 weken lang had ik huisarrest. Het was echter zeer de moeite waard en alle puppies hebben een fijn tehuis gekregen.

Nederlands Kampioen Penpriory Shades of Blue

Toen volgde er, eind 1997, een verhuizing naar een vrijstaand huis met ca. 2000 m2 grond,wat voor mij natuurlijk betekende, dat er nog wel een hond bij kon komen. Dat werd Penpriory Shades of Blue oftewel Joey. Diegenen, die hem kennen weten, dat hij geen prettige tijd achter de rug had. Hij knapte zienderogen op en zijn kwaliteiten werden gelukkig óók door vele anderen gewaardeerd en beloond. In 1998 werd hij "Nederlands Kampioen", hij won de "Meilleur Montagne Trophee 1998" van de Rasvereniging N.V.L.P.H. (voor de meest winnende Pyreneese Berghond op Nederlandse CAC-CACIB tentoonstellingen in 1998) en bij de Tophond van het Jaar Competitie (competitie van de Raad van Beheer voor alle soorten hondenrassen, op alle CAC-CACIB tentoonstellingen in Nederland in 1998), eindigde hij op de 5e plaats in de Rasgroep Herdershonden. Dit was voor de eerste keer, sinds het bestaan van deze competitie, dat er een Pyreneese Berghond in de eindstand voorkwam. Niet alleen uiterlijk, maar ook innerlijk, was "Joey" een TOPPER, een hond met een gouden karakter, voor zowel mens als andere dieren. Joey is in 2004 overleden.

Wij besloten toen met "Joey" en "Yara" een nestje te fokken en zo werden er op

12 juli 1998 (B-nest), 7 heerlijke pups geboren, 6 reuen en 1 teefje. Dit teefje Bjuly la Joie Blanche hebben wij zelf gehouden. Het is jammergenoeg nooit gelukt om puppen van haar te krijgen en voor shows was zij eigenlijk een beetje te mannelijk gebouwd. Zij heeft wel haar show-kwalicaties behaald. Bjuly is toen gewoon onze lieve huishond gebleven, tot zij in 2009 is overleden.

Verder is er in 1999 bij ons gekomen Gitane de la Belletiere, oftewel Romy. Dochter van "Multi Champion Dune de la Belletiere" en "Carabrae Jacques Cartier".  Zij is geboren op 11 april 1999. Zij heeft ons 3 nestjes gegeven en werd ook ingezet als therapy-hond in zorginstellingen en bezorgde de demente bejaarden vele gelukkige momenten. Romy is in 2009 overleden.

7 januari 2002 is ons 3e nestje gekregen, 11 puppen, 5 reuen en 6 teven (C-nest).  Eén van de puppen is na 11 maanden (i.v.m. de quarantaine) naar Engeland vertrokken, C'est Roxanne La Joie Blanche. Dat was misschien wel het moeilijkste afscheid, dat ik ooit moest nemen  .......

Februari  2003 is de roedel uitgebreid met een nieuwe pup, een reu: Tendre Noël du Domaine de PeyracNoël  is op Kerstavond, 24.12.2002, geboren in Frankrijk. Eind Februari 2003 mocht ik hem ophalen. Noël heeft zich prima ontwikkeld en heeft vele successen op shows in binnen- en buitenland behaald. Ook zijn er enige nesten door binnen- en buitenlandse fokkers met hem gefokt, waarbij hij o.a. zijn goede lichaamsbouw, weelderige vacht en prachtige expressie heeft doorgegeven. Hij is onze eeuwige "pup' en we genieten nog steeds volop van zijn fantastische karakter. Inmiddels is hij AMSTERDAM JEUGDWINNER 2003, AMSTERDAM WINNER 2003, AMSTERDAM WINNER 2006, EUROPA JUGENDSIEGER 2004 , Nederlands Kampioen, Duits Kampioen en is hij zelfs R/Kampioen op de grootste show ter wereld CRUFTS, in Birmingham Engeland geworden in 2005.

21 Juli 2003 is ons D-nest geboren, 10 pups (6 reuen + 4 teven)  van:  Gitane de la Belletiere X Ursa's Tambel du Bousquet.  Van dit nestje is een teefje d'Esprit Shanay La Joie Blanche bij ons gebleven. Zij is inmiddels naast vele prachtige showresultaten NEDERLANDS KAMPIOEN, MEILLEUR MONTAGNE 2005 en HAUPTZUCHTSIEGERIN 2005 . Ook wordt Shanay (net als haar moeder ROMY) ingezet als THERAPIE-HOND in zorginstellingen op de afdeling Dementie. Ook is zij op puppytrainingen inzetbaar als SOCIALISATIE hond voor pups.

Later is, op de leeftijd van 8 maanden, haar zusje Danse d'Amour Dewi La Joie Blanche bij ons teruggekomen. Dewi heeft niet veel shows gelopen, maar uiteraard wel haar benodigde kwalificaties m.b.t. het fokreglement van de NL-rasvereniging behaalt. Dewi vond het leuker om Agiltity (Behendigheid) te doen of verschillende soorten workshops, zoals o.a. Speuren.

15 april 2005 is ons E-nest geboren, 5 pups (4 reuen + 1 teef) van Gitane de la Belletiere X Ch. Tendre Noël du Domaine de Peyrac) 1 van deze pups is vertrokken naar Estland.

13 Februari 2007, ons F-nest is geboren, 9 pups (8 reuen + 1 teef) van de combinatie: CH d'Esprit Shanay La Joie Blanche X CH Golden Diamonds Monsieur Merlin. Hiervan zijn 3 puppen naar Duitsland en 1 naar België gegaan.

31 Oktober 2007, ons G-nest is geboren,  5 pups (2 reuen + 3 teven) van de combinatie: Danse d'Amour Dewi La Joie Blanche X CH Alta Colina's Damenes Jens. 1 van de teven is naar Estland vertrokken, Gabriëlla Mia La Joie Blanche

3 januari 2009, ons H-nest is geboren, 7 pups (3 reuen + 4 teven) van de combinatie Danse d'Amour Dewi La Joie Blanche X CH Alta Colina's Damenes JensVan dit nest is er een teefje bij ons gebleven, Hazara Pyrène La Joie Blanche. In 2009 werd zij op de leeftijd van 9½ maand BESTE TEEF tijdens de Kampioensclubmatch van de rasvereniging NVLPH, zij werd in AMSTERDAM JEUGDWINSTER 2009 en NEDERLANDS JEUGDKAMPIOEN. Tevens won zij de MEILLEUR MONTAGNE TROFEE 2010, door in 2011 de meeste punten te verdienen op Nederlandse CAC/CACIB Shows.

17 april 2009, ons I-nest is geboren, 2 pups (1 reu + 1 teef) van de combinatie CH d'Esprit Shanay La Joie Blanche X Fago de Alba de los Danzantes. Doordat Shanay eerder loops was geworden en ons H-nest ook geboren was, waren we niet in de gelegenheid om af te reizen naar Finland voor de geplande dekking. We hebben toen levend sperma over laten vliegen vanuit Finland. We wisten dat het risico er in zat, dat er geen-  of weinig pups geboren zouden worden. Dolbij waren we met de 2 prachtige puppen, die er geboren zijn. Het teefje Izzebelle Neige La Joie Blanche is bij ons blijven wonen. Als pup heeft zij een elleboogblessure opgelopen, maar we hopen haar In 2011 ook op shows uit te brengen.

30 april 2010 is ons J-nest geboren, 8 puppen (5 reuen + 3 teven) van de combinatie CH d'Esprit Shanay La Joie Blanche X CH Alta Colina's Damenes Jens Omdat de pups op Koninginnedag geboren zijn, hebben enkele een Koninklijke naam gekregen. 1 pup is naar België vertrokken.

8 oktober 2011 is ons K-nest geboren, 10 puppen (6 reuen + 4 teven). Hiermee is onze 4e generatie geboren uit de combinatie JCH JW09 MM10 Hazara Pyrène La Joie Blanche  X  Esprit de l'Ours Brun du Domaine de Peyrac. Alle puppen waren wederom vanaf de geboorte gereserveerd en zijn allemaal in Nederland gebleven. 5 puppen bij gezinnen, die al eerder een pup van ons hadden of nog hebben. Dat geeft je als fokker een heel erg fijn gevoel van vertrouwen. Van dit nest is bij ons gebleven Kassarah Romée La Joie Blanche, waar we in toekomst ook weer mee willen gaan showen en hopelijk een nestje kunnen fokken. Maar eerst gaan we in haar puppietijd allemaal leuke dingen doen, die veel belangrijker zijn.

20 mei 2013 is ons L-nest geboren, 10 puppen (7 reuen + 3 teven) uit de combinatie JCH JW09 MM10 Hazara Pyrène La Joie Blanche  X  Jéclair du Grand Tendre. Van dit nest is een reu naar België en een reu naar Duitsland vertrokken. Zelf hebben we een teefje aangehouden Larène Zahrra La Joie Blanche en ook is een reu bij ons gebleven Lourson Laval La Joie Blanche, waarmee we eerst van hun puppytijd gaan genieten en allemaal leuke dingen gaan doen.

18 februari 2016 is onze nieuwste aanwinst Pagaille du Tuc de l'Adosse van de combinatie (Kerguelen du Tuc de l'Adosse  X  Néchouan du Mas de Beauvoisin geboren. Ik werd helemaal verliefd op haar, toen ik een foto van haar op FB zag, waarop ze 4 weken was. Voorlopig gaan we genieten van al haar ondeugende puppystreken en daarna zien we wel weer verder of we met haar een nestje gaan fokken en/of shows met haar gaan lopen. Inmiddels doen we het rustig aan en zijn van mening alles mag en niets moet meer, zolang het natuurlijk maar wel volgens de regels geschied  ♥

26 mei 2018 is onze Amour Lizarène de Vieja Loba  van de combinatie Liros Lizard La Joie Blanche X Pastora de Vieja Loba in Spanje geboren.  Haar papa Liros Lizard La Joie Blanche (aka Ice) overwintert al enkele jaren in Spanje, waar hij toen ook een paar shows heeft gelopen. Een Spaanse fokker zag hem daar en werd direct verliefd op hem. Hij wilde graag een dekking met één van zijn teven van deze reu. Zo gezegd zo gedaan .... Met als resultaat dat van dat nest een prachtig teefje ZARÈNE naar mij is gekomen.  Ze is heel erg  lief, mooi en (soms)  heel ondeugend. We noemen haar onze "Spaanse Tornado"  en oh wat genieten we van haar. Inmiddels is ze al uitgegroeid tot een hele lieve en mooie jongedame. Het is de bedoeling dat zij de moeder van ons N-nest La Joie Blanche gaat worden.

Wij zijn trots op onze huidige zelf gefokte 5 teven+ 1 reu, samen met onze Franse Prins, die vrij in- en rondom ons huis kunnen rondlopen.

Sommige van onze honden (en hun nakomelingen) worden gebruikt als (gecertificeerd) therapie-hond. Zij worden ingezet bij o.a. autistische kinderen en ouderen getroffen door zware dementie. Het is wonderbaarlijk om te zien, wat voor een positief effect zij kunnen bereiken bij deze mensen.

Enkele van onze honden worden bij een hondenschool "gebruikt" om pups te laten socialiseren met grote witte honden.

Maar ook zijn een aantal van onze honden zeer succesvol op shows in binnen- en buitenland.

Onze pups groeien de eerste 5 weken op in huis en verhuizen dan, als het weer het toelaat, overdag naar een grote buitenkennel met speelweide- en plein. 's Nachts slapen zij altijd bij ons binnen in huis. Overdag komen zij met z'n tweeën of drieën tegelijk en om beurten in huis, om verder kennis te maken en te wennen aan alle huis-, tuin- en keukengeluiden. Zij groeien op met kleine/grote kinderen, katten, kippen, konijnen en andere honden. Zij worden allen gefokt met stamboom en volgens de regels van de Rasvereniging N.V.L.P.H. (Nederlandse Rasvereniging van Liefhebbers van de Pyreneese Berghond). De pups gaan op de leeftijd vanaf 9 weken, geheel ontwormd, ingeënt en gecontroleerd op verschijnselen van Patella Luxatie, met een uitgebreid puppypakket à la "La Joie Blanche"  naar hun nieuwe baasjes toe. Ook proberen wij de nieuwe eigenaars zo goed mogelijk te begeleiden, bij de opvoeding en het opgroeien van hun Pyreneese Berghond. Bij eventuele problemen zullen wij altijd onze verantwoording nemen en klaar staan voor onze pups en hun nieuwe baasjes.

Op de pagina: http://www.lajoieblanche.eu/nesten.htm kunt U bekijken hoe de pups  de eerste weken bij ons opgroeien.

Maar ook al de andere avonturen van o.a. de gezamenlijke wandelingen, die we organiseren, workshops, showuitslagen,  Pyrs at Work en nog véél meer, kunt U allemaal terugvinden op onze zeer uitgebreide website.

Wij vinden het prettig om U van alles mee te laten beleven, van wat onze honden in het dagelijkse leven meemaken, om niet alleen maar te pronken met de mooie showresultaten. Want je kunt op zo veel verschillende manieren van ze genieten.

 

" B-nest 1998"

Zoals U misschien al door heeft, telt er bij "La Joie Blanche" maar één belang en dat is het belang van de Pyreneese Berghond. Wij proberen een gezonde en rastypische Pyreneese Berghond, met een goed karakter, te fokken en dat doen wij maar heel af en toe. Het belangrijkste is nog altijd, dat de pups samen met hun nieuwe baasjes een fantastisch leven zullen krijgen !

Wilt U nog meer informatie, of wilt U kennis maken met onze honden en hun leefomgeving, dan bent U van harte welkom !

ENTER WEBSITE

U kunt geheel vrijblijvend bellen naar

 0031 (0)573-250602

 of e-mailen naar:

info@pyreneeseberghond.nl

of

lajoieblanche@hetnet.nl